de code is altijd te kraken

Soms wil je dat jouw bericht alleen gelezen kan worden door degene voor wie het bestemd is. Dan kun je er geheimtaal van maken. Op het internet heet dat encryptie: Je versleutelt een bericht zodat alleen de ontvanger het kan ontcijferen. Het leuke aan encryptie is dat het in alle talen is toe te passen.

Geheimtaal (ook wel cryptografie genoemd) is altijd al belangrijk geweest, ook voordat er computers waren. Door geheimtaal konden de Zwarte Pieten de laatste roddels aan elkaar doorgeven. Maar wat is cryptografie precies en hoe werkt het?

Kraak de code

Ontdek verschillende geheimtalen en versleutel geheime boodschappen en ontcijfer die van anderen.

rozenkruisersgeheimschrijft

Het Rozenkruisersgeheimschrift is een versleuteling waarbij alle letters van het alfabet door eenvoudig te onthouden figuren worden voorgesteld. In dit geval wordt het alfabet voorgesteld aan de hand van een soort diagram

Waar komt het Rozenkruisersgeheimschrift vandaan? De Rozenkruisers, een spirituele en culturele beweging in Europa in het begin van de 17de eeuw, gebruikte dit om hun geheimen te bewaren.

Hoe werkt het Rozenkruisersgeheimschrift?
Elke letter van het alfabet heeft een uniek symbool, waardoor iedere letter op een eenvoudige manier omgezet kan worden naar een symbool en andersom.

Het Rozenkruisersgeheimschriftalfabet
Iedere letter wordt bij het Rozenkruisersgeheimschrift door een uniek symbool voorgesteld. Soms zijn de verschillen vrij miniem doordat er een puntje toegevoegd wordt, dus goed kijken naar de symbolen is de boodschap. Hiernaast kan je het symbool terugvinden voor alle letters van het alfabet.

Caesarcijfer

Het Caesarcijfer of de Caesarcodering is een codetaal die vernoemd werd naar de Romeinse keizer Julius Caesar. Hij zou de eerste zijn die deze code gebruikte om geheime boodschappen te sturen naar zijn veldheren.

Wat deed Caesar? Hij veranderde elke letter van zijn bericht in een andere letter volgens een systeem dat een substitutiecijfer wordt genoemd. Het bestaat dus eigenlijk uit een rotatie van het alfabet.

  1. Stel, de sleutel is 3. Deze sleutel verschuift de letters in het alfabet een aantal plaatsen. Let op! Je kunt zowel heen als terug verschuiven.
  2. De ontvanger die het geheimschrift moet decoderen heeft alleen het getal (de sleutel) nodig om het juiste aantal plaatsen te verschuiven.
  3. Als de code tijdens Sinterklaas voor een spel wordt gebruikt, is de sleutel vaak de meest eenvoudige.

letters worden cijfers

Een boodschap bestaat uit tekens, en in de allermeeste gevallen zijn dit letters. Maar  je kunt ook cijfers gebruiken om een boodschap te vertellen. Je vervangt dan iedere letter door het cijfer dat past bij de positie die die letter in het alfabet heeft.  De A wordt dan een 1, de B een 2 en zo ga je verder tot je bij de 26e letter, de Z, bent aangekomen.

zeg het met plaatjes


Waarom zou je moeilijk doen met letters, cijfers of symbolen? Je kunt ook gewoon plaatjes gebruiken om je boodschap duidelijk te maken. Een rebus is hiervan een goed voorbeeld, maar het kan nog simpeler. Neem gewoon de eerste letter van wat je op het plaatje ziet, en je kunt de code vast al ontcijferen.